Ellen en Henrik, Nederland – 2014

Een huis hebben in Spanje is een droom, een huis kopen in Spanje is iets totaal anders. Natuurlijk zijn de regels in een andere land anders dan je gewend bent, maar dat ze zo anders zijn, dat is dan toch nog een verrassing. In Nederland regelt de makelaar en de notaris de koop en de overdracht van je huis, in Spanje is het vooral de makelaar die alles voor je doet. Tenminste, als je een hele goede makelaar hebt, en gelukkig is Mary Ryan zo’n hele goede makelaar. Zonder haar was het kopen van ons huis in Spanje niet gelukt in de periode die we hiervoor hadden uitgetrokken.
Om in Spanje een huis te kunnen kopen moet je overal zelf naartoe om dingen te regelen, je moet een Spaanse bankrekening openen, een Spaans sofinummer aanvragen een notaris zoeken, en verder moet je zelf de inschrijving in het kadaster regelen. Het kadaster voor de grondoverdracht  is niet op dezelfde plek als het kadaster voor de registratie van de overdracht van het huis, dus hiervoor moet je ook weer 2 keer op stap. Verder veranderen de procedures geregeld, waardoor bijvoorbeeld het aanvragen van een Spaans sofinummer 3 bezoeken, en autoritten van 2 uur kostte. Hoewel we zelf redelijk Spaans spreken, weet ik niet hoe we onze weg in de Spaanse bureaucratie hadden kunnen vinden, zonder Mary. Zij regelde afspraken met alle betrokken partijen en ging met ons mee, regelde alle papierwerk en heeft voor ons de inschrijving in het kadaster verzorgd omdat wij weer terug moesten naar Nederland.
Wij zijn erg blij met haar persoonlijke betrokkenheid voor ons, daarnaast heeft zij ons nog verder kunnen helpen, omdat zij ons aan een betrouwbare en aardige klusjesman heeft geholpen om ons huis te verbouwen. Haar enthousiasme voor Asturias maakte dat we nog blijer waren met ons huis, en deed ons nog meer beseffen dat we een goede keus hadden gemaakt, door hier een huis te kopen.

Ellen Bijsterbosch en Hendrik Jan Vis, Purmerend, Nederland 2014